31 Mart, Dünya Yedekleme Günüydü. Biz de bu vesileyle, teknoloji sağlayıcınız olarak yedekleme ile ilgili önemli birkaç noktayı size hatırlatmak istedik.
Neyi Yedeklemeliyim?
Yedeklenmesi gereken tüm verilerinizin yedeklerini aldığınızdan emin olun. Örneğin, sadece veri tabanınızı değil, aynı zamanda e-defter beratlarınızı veya rapor dizayn dosyalarınızı da yedeklemeyi unutmayın. Kullandığınız Nebim V3 yazılımınızın hangi bileşenlerini yedeklemeniz gerektiğini ve yedeklemeyi nasıl yapabileceğinize dair yönergelerimizi, Nebim Akademi’de yayınladığımız eğitim materyallerinde inceleyin veya destek aldığınız Nebim çözüm ortağına danışın.
Yedeklerimden Dönebileceğimden Nasıl Emin Olacağım?
Tek yöntem var: Düzenli olarak, aldığınız yedeklerden geri dönebildiğinizi test edin. Yedeklerin eksiksiz alındığından ve yedekleme yapılan donanım ortamınızın hatasız olduğundan ancak bu şekilde emin olabilirsiniz.
Kendimi Nasıl Güvende Hissedebilirim?
Yukarıda bahsettiğimiz üzere, hangi verileri nasıl yedekleyeceğinizi planladınız. Aldığınız yedeklerden geri dönebileceğinizi test etmeyi de düzene koydunuz. Size hatırlatacağımız son nokta: 3-2-1 kuralını uygulayın:
- Önemli her şeyin 3 kopyasını yedekleyin. Hatırlatalım: Sadece 2 kopyanız varsa, o veri önemli değil demektir!
- Yedeklerinizi 2 farklı formatta alın. Örneğin verilerinizi ağdaki bir diske ve ayrıca bir bulut servisine, ya da ağdaki bir diske ve ayrıca harici bir harici diske yedekleyin. Unutmayın: Eğer sunucularınızdaki tüm veriler silinirse, o sunuculardan ulaşılamayan başka bir ortamda ve formatta başka bir yedeğiniz de olmalı.
- Yedeklerinizin 1 offline kopyasını muhakkak ana sunucularınızdan farklı bir lokasyonda saklayın. Örneğin, bir yedekleme kopyanızı, merkez sunucularınızdan farklı bir bulutta, veya banka kasasındaki bir harici diskte yedekleyin. Unutmayın, yedeğiniz eğer fiziksel bir kazada tahrip olabilecek sunucunuzdan sadece 50 cm. uzakta ise, o bir yedekleme sayılamaz!